8103-4, 904 767 215-0

Sydafrika är ett av dom länder i världen som är hårdast drabbat av HIV/Aids (har du frågor om HIV/Aids: skicka en kommentar eller skriv ett mail så svarar jag så gott jag kan!) Man vet att 20% av befolkningen har HIV/Aids, men mörkertalet är stort på grund av dålig folkräkning, och att många helt enkelt inte testar sig för HIV eftersom man ändå inte kan göra något åt det. Uppskattningsvis bär halva befolkningen på viruset. Drabbas man av HIV/Aids i Sydafrika drabbas man inte bara av en dödlig sjukdom utan även utfrysning och i många fall misshandel. Det är en stor skam att bära på HIV och många sjuka lever därför under fruktansvärda förhållanden.


Det här huset ligger utanför staden Bloemfontein. Det heter Our Place och jag har pratat om det väldigt många gånger men vi tar det igen, för er som känner att ni inte riktigt har kollen.

Our Place drivs av Deon Mulder och är politiskt och religiöst obundet och tar emot alla människor, i mån av plats. Kön, ålder, sexuell läggning, religiös tillhörighet och handikapp har alltså ingen betydelse - finns det plats och du är drabbad av Aids är du välkommen. Our Place är en kärleksfull miljö för människor som blivit mycket hatade, en familj för människor som alltid uteslutits.


Många människor som kommer till Our Place blir utdömda att dö inom några veckor, men fortsätter sen att leva år efter år. Ett exempel på det är den här tjejen. Hon heter Dimpho och kom till Our Place som spädbarn, och hade redan då utvecklat Aids. Då sa man att hon aldrig skulle fylla ett år. När hon fyllde ett sa man att det var hennes första men också sista födelsedag. Gång på gång har alla sagt att hon kommer att dö inom några veckor. I höst fyller hon nio år. Hon har kronisk hjärnhinneinflammation, tbc och en rad andra svåra (och i högsta grad dödliga) sjukdomar, men fortsätter att leva. Dag efter dag, vecka efter vecka, födelsedag efter födelsedag. Eftersom jag är lite flummig och ovetenskaplig (och blödig) är jag övertygad om att det är på grund av all den kärlek hon får på Our Place. Att hon tillåts leva och inte bara överleva.

2009 har hittills varit ett jättejobbigt år för Our Place. Bilar har gått sönder, huset har tvingats repareras ett flertal gånger och matpriserna har stigit så pass mycket att man många gånger ställts inför valet att köpa mat eller betala elräkningen. Förra veckan kom dock det som fick alla tidigare problem att se mycket, mycket små ut: Our Place brann.

Ingen människa skadades i branden men allt förutom golv och väggar förstördes. Möblerna, taket, varmvattenberedaren, kylen, frysen, kläderna, filtarna, elementen, personliga tillhörigheter...rubbet. Det är mycket, mycket svårt att beskriva vidden av katastrofen, men det jag kan säga är att 50 mycket sjuka personer nu bor i resterna av ett hus i sydafrikanska maj som är så kallt att vattenledningarna fryser sönder.
Världen är skitjobbig och så himla orättvis att jag bara grinar. Jag vet att du också tycker att den är orättvis och att du önskar att du kunde göra något. Här är din chans att förändra för människor som i allra högsta grad behöver det. Ta den. Du har ingen ursäkt. Bara ta chansen nu.

Sätt in pengar på kontonummer
8103-4, 904 767 215-0
banken är swedbank.

Tack på förhand.

1 kommentar:

josefin sa...

tack min älskade vän!